Ker zaradi novega korona virusa kuharskih delavnic še ne moremo izvajati v društvu smo pripravili video delavnico.Upamo, da vam bo jed všeč. :)
1 jajčevec, jogurt (lahko tudi grški), riž, limonin sok, česen
paradižnikovo omako (lahko jo pripravimo sami ali pa kupimo v trgovini)
Jajčevce očistimo, operemo in prerežemo po dolžini. Takoj jih solimo in nakapamo z limoninim sokom. Pustimo približno 15 minut, da se prepojijo. Potem sol speremo in jajčevce osušimo na papirnati brisači.
Nato jajčevce v ponovi popečemo približno 5 minut z obeh strani. Potem jih odcedimo na kuhinjskem papirju. Ko se rahlo ohladijo izdolbemo meso in pustimo približno ½ do 1 cm širok rob. Meso grobo sesekljamo. V ponvi nato segrejemo olje in kratko popražimo meso jajčevcev, ki smo ga prej sesekljali. Dodamo česen in ga kratko popražimo nato pa še paradižnikovo omako in riž. Na zmernem ognju kuhamo približno 4 minute. Nato segrejemo pečico na 180 stopinj. Jajčevce položimo v pekač (lahko uporabimo pekovski papir ali pa pekač namastimo) in jih napolnimo z mešanico riža in zelenjave. Pečemo na srednjem vodilu približno 35 minut.
Priprava omake: česen drobno sesekljamo. Če imamo meto (mi je nismo imeli) jo operemo in osmukamo liste in drobno sesekljamo. Vse skupaj zmešamo v jogurt. Lahko dodamo še sladko ali pekočo papriko v prahu. Odvisno od okusa.
Ko so jajčevci pečeni jih postrežemo z jogurtovo omako.
Pri pripravi te jedi lahko uporabimo tudi čebulo in peteršilj.
Želimo vam uspešno pripravi te jedi doma. Poskusite, ne boste razočarani.
Recept je vzet iz knjige Orientalska kuhinja, založbe Učila.