DRUŠTVO GLUHIH IN NAGLUŠNIH LJUBLJANA
Enaki smo kot ti, le poslušamo z očmi in govorimo z rokami.
  • Domov
  • Obvestila
    • Aktivno življenje
    • Dnevni center
    • Kultura
    • Šport
  • Programi
    • Aktivno življenje
    • Dnevni center
    • Kultura
    • Šport >
      • Zametki športa gluhih
    • Psihosocialna pomoč
    • Informativna dejavnost
  • Vsebine v znakovnem jeziku
  • O nas
    • Znakovni jezik
    • Financerji
  • Kontakt

Kuharska delavnica: Špinača v testu s sirom

5/18/2020

 
​Tudi recept za to jed izvira iz vzhoda. Glavne sestavine so: špinača, čebula, sir (originalno se uporablja feta sir, lahko pa tudi kateri drug sir, ki se dobro topi, npr. Jošt, ali Gauda), jajca, maslo, mleko in začimbe sol in poper. Lahko uporabite tudi muškatni orešček. Testo je lahko listnato ali pa vlečeno. Listnato je še posebej okusno, a ga je potrebno pred uporabo razvaljati.
Za 4 osebe potrebujemo:
0,5 kg špinače (lahko tudi 1 kg)
300 g sira
1- 2 večji čebuli
2 jajci
100 g masla
1dl mleka
Sol, poper, muškatni orešček (po okusu)
500 g testa (mi smo uporabili vlečeno testo)
 
Najprej na zmernem ognju raztopimo maslo in ga ohladimo (slika 2).
Špinačo damo v vodo in zavremo, da pade skupaj nato jo odcedimo. (sliki 3 in 3a)
Jajce zmešamo in dodamo mleko (slika 4) ter narežemo čebulo in sir na majhne koščke (slika 5b).
Ko se špinača malo ohladi primešamo čebulo in sir. (slika 6b). Ko se maslo ohladi mu primešamo jajce z mlekom (slika 7).
Pekač namastimo in vanj položimo prvo plast testa in namažemo z maslom, jajcem in mlekom (slika 8, 9 ,10). To naredimo za tri plasti. Na tretjo plast nadevamo špinačo, čebulo in sir (slika 11). Nato prekrijemo s tremi plastmi testa. Med vsako plastjo namažemo z maslom, jajcem in mlekom.  Namažemo tudi zadnjo plast na vrhu. (slike 12, 13, 14).
Damo v hladno pečico in temperaturo nastavimo na 200 stopinj in pečemo približno 40 minut, da se zlato rumeno zapeče.(slika 15, 16)
Jed je gotova (slika 17).
Želimo vam obilo kuharskih užitkov pri pripravljanju te enostavne a zelo dobre jedi.

Kuharska delavnica: Meso revnega moškega

5/15/2020

 
KUHARSKA DELAVNICA V ZNAKOVNEM JEZIKU
Ker zaradi novega korona virusa kuharskih delavnic še ne moremo izvajati v društvu smo pripravili video delavnico.Upamo, da vam bo jed všeč. :)
1 jajčevec, jogurt (lahko tudi grški), riž, limonin sok, česen
paradižnikovo omako (lahko jo pripravimo sami ali pa kupimo v trgovini)

Jajčevce očistimo, operemo in prerežemo po dolžini. Takoj jih solimo in nakapamo z limoninim sokom. Pustimo približno 15 minut, da se prepojijo. Potem sol speremo in jajčevce osušimo na papirnati brisači.
Nato jajčevce v ponovi popečemo približno 5 minut z obeh strani. Potem jih odcedimo na kuhinjskem papirju. Ko se rahlo ohladijo izdolbemo meso in pustimo približno ½ do 1 cm širok rob. Meso grobo sesekljamo. V ponvi nato segrejemo olje in kratko popražimo meso jajčevcev, ki smo ga prej sesekljali. Dodamo česen in ga kratko popražimo nato pa še paradižnikovo omako in riž. Na zmernem ognju kuhamo približno 4 minute. Nato segrejemo pečico na 180 stopinj. Jajčevce položimo v pekač (lahko uporabimo pekovski papir ali pa pekač namastimo) in jih napolnimo z mešanico riža in zelenjave. Pečemo na srednjem vodilu približno 35 minut.
Priprava omake: česen drobno sesekljamo. Če imamo meto (mi je nismo imeli) jo operemo in osmukamo liste in drobno sesekljamo. Vse skupaj zmešamo v jogurt. Lahko dodamo še sladko ali pekočo papriko v prahu. Odvisno od okusa.

​Ko so jajčevci pečeni jih postrežemo z jogurtovo omako.
Pri pripravi te jedi lahko uporabimo tudi čebulo in peteršilj.
Želimo vam uspešno pripravi te jedi doma. Poskusite, ne boste razočarani.

Recept je vzet iz knjige Orientalska kuhinja, založbe Učila.

Pregovor: Zdravje je naše največje bogastvo

5/15/2020

 

Pregovor: Podarjenemu konju se ne gleda na zobe

5/11/2020

 

Vrtnarski nasvet: Najpogostejše težave čebule

5/11/2020

 

Premagovanje stresa v času epidemije.

5/11/2020

 
V času epidemije smo pod večjim pritiskom in stresom, kot običajno. Poglejte si dva prispevka o stresu in o tem, kako ga premagati. Pripravili smo ju v sodelovanju z dr. Andrejo Poljanec iz Fakultete Sigmunda Freuda v Ljubljani.

    DGN Ljubljana

    Društvo gluhih in naglušnih Ljubljana je bilo ustanovljeno leta 1931. Ima status invalidske organizacije in status društva v javnem interesu.

    Arhiv

    April 2025
    March 2025
    November 2024
    October 2024
    June 2024
    May 2024
    March 2024
    February 2024
    January 2024
    September 2023
    May 2023
    April 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    September 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    August 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    May 2020
    March 2020
    October 2019
    September 2019
    July 2019
    April 2019
    October 2018
    August 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly