Vabimo vas, da si ogledate video posnetek, ki smo ga posneli leta 2014 z naslovom Srce in razum. Na Hrvaškem so potrdili, da bodo podaljšali večino protikoronskih ukrepov do 15. maja. Manjše spremembe so samo pri prehodu meje.
Vsi potniki z veljavnim negativnim testom, ki pridejo na Hrvaško iz območja EU ali schengna, ob odhodu domov, ne bo potrebno ponoviti testa, če bodo ostali na Hrvaškem več kot deset dni. Potniki, ki so preboleli virus in so hkrati še prvič bili cepljeni s katerim koli cepivom, ne bodo več potrebovali negattivnega testa pri vstopu na Hrvaško. Brez omejitev lahko vstopajo vsi tisti, ki so se pred 14 dnevi, cepili z drugim odmerkom katerega koli cepiva. Za vse ostale je še vedno mogoč vstop z negativnim hitrim ali PCR testom. Več informacij na spodnji povezavi: https://www.sta.si/2895638/na-hrvaskem-od-polnoci-nekoliko-spremenjeni-ukrepi-na-meji Minister za zdravje obvešča, da bomo do konca meseca junija dobili več kot dva milijona odmerkov cepiva. Državljane Slovenije tudi naproša, naj se pridružijo skupnemu boju proti virusu. Vsi lahko pomagajo tako, da ponudijo pomoč tudi tistim najranljivejšim, ki mogoče nimajo telefona, računalnika in interneta, ter jim pomagajo pri prijavi na cepljenje.
Trenutno je za vse tiste, ki so se cepili s prvim odmerkom cepiva AstraZeneca, že po koncu tretjega tedna, priznan status cepljene osebe in ne šele po dvanajstih tednih. Slovenija se dogovarja z ostalimi sosednjimi državami, da bo to podlaga za prehajanje mej. Več informacij na spodnji povezavi: https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/poklukar-status-cepljenega-se-pridobi-ze-po-prvem-cepljenju-z-astrazeneco-po-tretjem-tednu/578735 Najkasneje spomladi se prične sezona klopov, ki traja od februarja do novembra. Klopa ponavadi najdemo v gozdu, pa tudi na vrtovih, parkih in travnikih.
Klopi prenašajo več vrst bolezni, ki v hujših primerih vplivajo na prizadetost živčevja, zato moramo biti še posebej pozorni na prve znake okužbe. Značilni prvi znak je okrogel rdeč izpuščaj, ki se iz dneva v dan vedno bolj širi. Najboljša zaščita proti okužbi je še vedno cepljenje. Letos poteka že tretje brezplačno cepljenje za odrasle, ki so stari 49 let in več in otroke do 3 leta starosti. Vbod klopa lahko preprečimo z dolgimi oblačili, ki pokrijejo večino kože in zaprtimi pohodnimi čevlji. Preden gremo v naravo priporočamo uporabo repelenta (sprej proti klopom). Po vrnitvi pozorno pregledamo telo, se stuširamo in umijemo glavo. Oblačila skrtačimo in operemo. Več informacij na spodnji povezavi: https://www.rtvslo.si/okolje/narava/klopi-so-ze-na-pohodu-previdnost-v-naravi-ni-odvec/578371 Po prvomajskih praznikih bo od ponedeljka za nekatere storitve (trgovina, banka, pošta, gledališče, restavracija,...) veljala manjša omejitev. V zaprtih prostorih bo veljala omejitev 20 kvadratnih metrov na 1 stranko.
Primer: Če ima notranji prostor trgovine 100 kvadratnih metrov, je lahko skupaj v tem prostoru največ 5 oseb. Navadno je obvestilo o največjem dovoljenem številu oseb objavljeno pred vhodom v javni ali poslovni prostor. Odpirajo se: - svetovalne in terapevtske storitve (psihološka svetovanja, družinska in partnerska terapija, antistresni programi, astrološke storitve, vedenjske terapije,...) - izobraževalne storitve in usposabljanja (inštrukcije, jezikovne šole, delavnice,...) V rumenih regijah (pomurska, koroška, osrednjeslovenska, obalno – kraška in goriška) bo dovoljena strežba hrane in pijače v notranjosti lokalov, vendar samo za mizo. V oranžnih regijah ni sprememb! Več informacij na spodnji povezavi https://www.rtvslo.si/slovenija/v-rumenih-regijah-odslej-omejitev-ena-stranka-na-20-kvadratnih-metrov/578236 Tudi letos bodo prazniki potekali brez kresov, slovesnosti in veselic. Še vedno namreč ostaja v veljavi odlok o prepovedi zbiranja več kot 10 oseb.
Zaradi tradicije je možno pričakovati manjše družinske in neorganizirane kresove. V tem primeru mora biti zagotovljena požarna straža, v primeru požara pa je potrebno takoj poklicati ali poslati sporočilo SMS na številko 112. Pomembno opozorilo! Ob vetrovnem vremenu se kres ne sme prižigati, prav tako je potrebno spoštovati ukrepe vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), glede omejevanja širjenja virusa COVID – 19. Želimo vam lepe praznike! Več informacij na spodnji povezavi https://www.rtvslo.si/slovenija/drugo-leto-zapored-brez-organiziranih-kresovanj/578470 Vlada RS je sprejela, da se od srede 28.4.2021 ukinjajo kontrolne točke na meji z Avstrijo in Italijo. Na meji z Madžarko kontrolne točke ostajajo.
Ob vstopu v Slovenijo se priznajo PCR testi, ki so bili opravljeni v Avstraliji, Novi Zelandiji, Kanadi, Izraelu ali Rusiji ter seveda tudi testi opravljeni v državah članicah EU ali schengenskega območja, Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih držav Amerike. Več informacij na naslednji povezavi: https://www.gov.si/novice/2021-04-26-205-dopisna-seja-vlade-republike-slovenije/ V teh dneh je svetovalna skupina za cepljenje proti COVID – 19 obravnavala cepivo Johnson & Johnson, ki bo po vsej verjetnosti tudi potrjeno. Ko bo dokončno potrjeno, bo na voljo vsem, ki se želijo cepiti. Naslednji teden ali po prvomajskih počitnicah se bo začelo cepljenje tudi starejših od 50 let.
Trenutno so razmere takšne, da se pri nas in v Evropi epidemija umirja, število okuženih pa se močno povečuje v Aziji in Ameriki. Zaradi tega moramo biti še naprej zelo pazljivi, saj virusa še nimamo pod kontrolo, poleg tega pri nas trenutno prevladuje britanska različica virusa, ki je zelo razširjena. Britanska različica virusa je bolj nalezljiva, zato so zaščitni ukrepi nujni. V Mariboru so odkrili 56% britanske različice, Kopru 62% v Kranju pa kar 97%. Zelo pomembno je, da kljub sproščanju ukrepov, še vedno spoštujemo zaščitne ukrepe kot je razdalja na 2 metra, nošenje mask v zaprtih prostorih, redno razkuževanje rok. Več informacij v prispevku: https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/logar-luc-na-koncu-tunela-se-svetlika-upajmo-da-ne-bo-kaksnega-dodatnega-ovinka/577583 Vlada je ta teden sprejela spremembe proti koronskih ukrepov.
Od danes naprej bo dovoljeno prehajanje med regijami po celotni Sloveniji in zbiranje do 10 ljudi ob upoštevanju določenih omejitev. Jutri se bodo povsod lahko odprle terase gostinskih lokalov. V rumenih regijah (obalno – kraška, pomurska, goriška) se bodo gostinske dejavnosti opravljale tudi znotraj gostinskih obratov (gostiln), vendar pod določenimi pogoji. V ponedeljek odprtje vseh šol, dovoljeno bo tudi ponujanje nastanitvenih storitev v obratih do 30 sob (hoteli, hostli, turistične kmetije, apartmajska in počitniška naselja, zasebne sobe, apartmaji, Planinski domovi in koče, kampi...). Še vedno velja, da bo v javnih notranjih prostorih še naprej obvezno nošenje mask. Več informacij v prispevku... https://www.rtvslo.si/slovenija/od-petka-dovoljeni-prehod-med-regijami-in-prireditve-do-10-ljudi-v-soboto-se-povsod-odpirajo-terase/577454 Tudi recept za to jed izvira iz vzhoda. Glavne sestavine so: špinača, čebula, sir (originalno se uporablja feta sir, lahko pa tudi kateri drug sir, ki se dobro topi, npr. Jošt, ali Gauda), jajca, maslo, mleko in začimbe sol in poper. Lahko uporabite tudi muškatni orešček. Testo je lahko listnato ali pa vlečeno. Listnato je še posebej okusno, a ga je potrebno pred uporabo razvaljati.
Za 4 osebe potrebujemo: 0,5 kg špinače (lahko tudi 1 kg) 300 g sira 1- 2 večji čebuli 2 jajci 100 g masla 1dl mleka Sol, poper, muškatni orešček (po okusu) 500 g testa (mi smo uporabili vlečeno testo) Najprej na zmernem ognju raztopimo maslo in ga ohladimo (slika 2). Špinačo damo v vodo in zavremo, da pade skupaj nato jo odcedimo. (sliki 3 in 3a) Jajce zmešamo in dodamo mleko (slika 4) ter narežemo čebulo in sir na majhne koščke (slika 5b). Ko se špinača malo ohladi primešamo čebulo in sir. (slika 6b). Ko se maslo ohladi mu primešamo jajce z mlekom (slika 7). Pekač namastimo in vanj položimo prvo plast testa in namažemo z maslom, jajcem in mlekom (slika 8, 9 ,10). To naredimo za tri plasti. Na tretjo plast nadevamo špinačo, čebulo in sir (slika 11). Nato prekrijemo s tremi plastmi testa. Med vsako plastjo namažemo z maslom, jajcem in mlekom. Namažemo tudi zadnjo plast na vrhu. (slike 12, 13, 14). Damo v hladno pečico in temperaturo nastavimo na 200 stopinj in pečemo približno 40 minut, da se zlato rumeno zapeče.(slika 15, 16) Jed je gotova (slika 17). Želimo vam obilo kuharskih užitkov pri pripravljanju te enostavne a zelo dobre jedi. |
Arhiv
March 2024
|